Чому не дають Нобелівську премію з математики

Нобелівської премії з математики не існує (хоча кілька математиків отримали Нобелівські премії з економіки, не пов’язану прямо зі спадщиною Нобеля).

Спочатку Нобель вніс математику в список наук, за які присуджується премія, проте пізніше викреслив її, замінивши премією миру. Достовірна причина невідома; найчастіше її пов’язують з ім’ям шведського математика, лідера шведської математики того часу Миттаг-Леффлера.

* Франко-американська версія. Нобель був закоханий в Софію Ковалевську, яка віддала перевагу Миттаг-Леффлера.
* Шведська версія. Нобель не любив Міттаг-Леффлера, який весь час випрошував пожертвування на Стокгольмський Університет. Нобель, розуміючи, що перший же Нобелівську премію з математики отримає Миттаг-Леффлер, викреслив математику зі списку.

Ймовірною також представляється версія, згідно якої Нобель хотів присуджувати премію за досягнення, що приносять конкретну і відчутну користь людству — математичні досягнення зазвичай, з точки зору широкої публіки, такими не є.

«Еквівалентом» нобелівської премії з математики є Філдсовськая премія.
Медаль Філдса — нагорода, яка надається двом, трьом або чотирьом математикам кожні чотири роки на Міжнародному конгресі Міжнародного математичного союзу[en]. Ця медаль вважається найпрестижнішою відзнакою в математиці і надається молодим математикам, яким менше за сорок років, за значний вклад у науку. Сума нагороди становила 15 000 доларів США. Засновником премії був канадський математик Джон Чарлз Філдс.

На золотій медалі Філдсівського лауреата – зображення Архімеда і напис: “Побороти свою людську обмеженість і завоювати Всесвіт”, на зворотньому боці – “Математики, які зібралися зі всього світу, вшановують чудовий вклад у пізнання”.

А́белівська пре́мія з математики, названа так на честь норвезького математика Нільса Генріка Абеля, заснована урядом Норвегії в 2002 році, і, починаючи з 2003 року, щорічно присуджується видатним математикам сучасності. Грошовий розмір премії можна порівняти з розміром Нобелівської премії і, вдоларовому еквіваленті, становить трохи менше мільйона доларів США. Метою засновників цієї премії було не тільки заохочення математиків зі світовим ім'ям, але й широка реклама та популяризація сучасної математики, особливо серед молоді.

Немає коментарів: